![LP-2560×1000-Office](https://payrolls.gr/wp-content/uploads/2022/01/LP-2560x1000-Office-420x280_c.png)
Με το άρθρο 62 του Ν. 4808/2021 ρυθμίστηκε νομοθετικά η άδεια άνευ αποδοχών και τέθηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτής.
Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται μόνο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να την αιτηθεί ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Η διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος, δύναται όμως να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών.
Κατά τη διάρκεια της απουσίας με άδεια άνευ αποδοχών, η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Τονίζεται ότι στην περίπτωση αυτή η σύμβαση εργασίας δεν λύεται, απλώς αναστέλλεται η ισχύς της και συνεπώς ο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου μετά τη λήξη της άνω αδείας.
Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-efka.
Για την χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εργοδότη, την οποία ο τελευταίος θα αποδεχθεί εγγράφως. Δεν νοείται και απαγορεύεται η λήψη υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου, η χορήγηση της άδειας αυτής μπορεί να θεωρηθεί ότι επιφέρει αναστολή λήξης της σύμβασης για ίσο χρόνο, με το χρονικό διάστημα της άδειας. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζομένου του, εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας.
Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές, όταν ο μισθωτός έχει ανάγκη απ΄ αυτή και η αντικατάστασή του στην εργασία δεν είναι δυσχερής. Αντιθέτως, μια τέτοια άρνηση θα παραβίαζε το άρθρο 288 ΑΚ, αποτελώντας κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά.
Ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας και συνεπώς υπολογίζεται για τον καθορισμό των δικαιωμάτων του μισθωτού που σχετίζονται με την προϋπηρεσία, καθώς και το ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης (ΑΠ 1534/1986, ΕΕΔ 1988, σελ. 13, ΑΠ 751/1987, ΔΕΝ 44).
Αντίθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων Χριστουγέννων ή Πάσχα