![download](https://payrolls.gr/wp-content/uploads/2022/06/download-420x280_c.jpg)
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε σήμερα την Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56) οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:
Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.
Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.
Μπάρμαν 761,64 ευρώ.
Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».
Συμπερασματικά, τι αλλάζει..
- Σε πλήθος ειδικοτήτων έρχονται αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 30%
- Επανέρχονται επιδόματα όπως: Γάμου, Πολυετίας, Ανθυγιεινής Εργασίας, Ταμείου, Εποχικής Απασχόλησης, Τουριστικής Εκπαίδευσης
- Εφαρμόζεται υποχρεωτικά η 5ήμερη εργασία
Οι ειδικότητες που εφαρμόζονται είναι οι εξής,
- Προσωπικό Κουζίνας: Αρχιμάγειρας, Μάγειρας, Μπουφετζής, Λατζέρης, Ψήστης
- Λοιπό Προσωπικό: Μπάρμαν, Αποθηκάριος, Ταμίας
- Βοηθητικό Προσωπικό: Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Διανομέας
Σχετικά με το υποχρεωτικό 5ήμερο,
Ορίζεται ως υποχρεωτική την εφαρμογή του 5ημέρου. Αυτό σημαίνει ότι αν οποιοσδήποτε εργαζόμενος απασχολείται με 6ήμερη εργασία, θα πρέπει να αλλάξει σε 5ήμερη εργασία και τυχόν επιπλέον απασχόληση 6ης ημέρας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις γενικές εργατικές διατάξεις.
Τι ισχύει για τους σερβιτόρους,
Η συγκεκριμένη ειδικότητα κανονικά αμείβεται βάσει του αρ.54 του Ν.2294 που ορίζει ότι η αμοιβή τους καθορίζεται σε ποσοστό 16% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για καφέ, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και σε ποσοστό 13% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο είναι πολύ σύνηθες, η αμοιβή αυτών των εργαζομένων να γίνεται με βάση τα κατώτατα όρια. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν και αυτούς όπου σε αρκετές περιπτώσεις θα δουν αύξηση στον μισθό τους. Διευκρινίζεται βέβαια ότι η ασφάλιση αυτών των εργαζομένων γίνεται με βάση τα τεκμαρτά ημερομίσθια.
Σχετικά με τις απαραίτητες υποβολές στο ΕΡΓΑΝΗ,
Η πρώτη υποχρέωση υφίσταται ως προς την αλλαγή (και υπογραφή από τους εργαζόμενους) των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας τους όπου πλέον ως Σ.Σ.Ε. θα πρέπει να αναγράφεται η Σ.Σ.Ε. Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων.
Επιπλέον απαιτείται υποβολή Ε4 Τροποποιητικού Αποδοχών (εντός 15 ημερών) μόνο στην περίπτωση όπου αλλάζουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Αν μάλιστα ο εργοδότης, δεν είχε στείλει Ε4 για τη αλλαγή λόγω της αύξησης του Κατώτατου Μισθού (η προθεσμία εκπνέει 31.07.2022), τότε θα πρέπει να δρομολογήσει ως πρώτη αυτή την υποβολή και στην συνέχεια να ακολουθήσει η υποβολή λόγω αύξησης αποδοχών από την υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων
Τέλος σημειώνεται ότι αν εφαρμόζεται η 6ήμερη εργασία, θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί Τροποποιητικός Ωραρίου με αποτύπωση 5ήμερης απασχόλησης είτε αυτή αφορά πλήρη είτε μερική/εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναγραφεί στις παρατηρήσεις και η παράλληλη αλλαγή των αποδοχών.
Θα αναλύσουμε περισσότερο τις επόμενες μέρες.