Σε όλες τις επιχειρήσεις έχει τύχει να απολύονται εργαζόμενοι και να προκύπτουν αποζημιώσεις με βάση την προϋπηρεσία τους. Ας το δούμε λίγο αναλυτικά,
Για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης είναι τα εξής:
- Η ιδιότητα του απολυόμενου ως υπαλλήλου ή εργάτη
- Το ύψος των τακτικών αποδοχών του
- Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του
Σε σχέση με το τρίτο κριτήριο, ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης απόλυσης, γίνεται βάσει του συνολικού χρόνου που διήρκησε η σύμβαση εργασίας του μισθωτού στον τελευταίο εργοδότη, δηλαδή από αυτόν από τον οποίο απολύεται, ανεξάρτητα αν απουσίασε από την εργασία του για μικρό χρονικό διάστημα και ανεξάρτητα αν η απασχόλησή του ήταν πλήρης η μερική.
Ειδικότερα, στο χρόνο προϋπηρεσίας, προσμετρούνται τα χρονικά διαστήματα της ασθένειας, διαθεσιμότητας, στράτευσης, αναστολής εργασίας (είτε νόμιμης είτε συμβατικής), της κανονικής άδειας, καθώς και της άδειας άνευ αποδοχών. Επομένως, ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται βάσει του συνολικού χρόνου, όπως και στην περίπτωση παροχής εργασίας καθημερινά και χωρίς διακοπή.
Μπορεί να θεωρείται έγκυρη η συμφωνία μεταξύ μισθωτού και εργοδότη, ότι ο τελευταίος θα συνυπολογίσει στον χρόνο προϋπηρεσίας και τον χρόνο υπηρεσίας του μισθωτού σε άλλον εργοδότη, με σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, με σκοπό την αύξηση του ποσού της αποζημίωσης.
Όταν έχουμε την περίπτωση της απόλυσης με προειδοποίηση, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εργασίας από την πρόσληψη μέχρι την επίδοση του εγγράφου της καταγγελίας (προειδοποίησης), χωρίς να προσμετράται ο μετέπειτα χρόνος εργασίας που διανύθηκε μέχρι την ημέρα που έχει οριστεί ως λήξη της προειδοποίησης.
Σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και συνέχισης παροχής της εργασίας του μισθωτού στο νέο εργοδότη που συνεχίζει την αρχική επιχείρηση, για την αποζημίωση απόλυσης προσμετράται και ο χρόνος της προϋπηρεσίας στον προκάτοχο εργοδότη. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί τι ορίζεται ως μεταβίβαση βάση του νόμου 4601/2019.