Με το άρθρο 67 του ν.4808/2021, τροποποιήθηκε και θωρακίστηκε ο θεσμός της τηλεργασίας. Το προηγούμενο καθεστώς ήταν θεσμοθετημένο με το νόμο 3846/2020 και άρθρο 5.
Τηλεργασία είναι εξ αποστάσεως παροχή εξαρτημένης εργασίας του εργαζομένου, με χρήση τεχνολογίας, δυνάμει της σύμβασης εργασίας πλήρους, μερικής εκ περιτροπής ή άλλης μορφής εργασίας, η οποία θα μπορούσε να παρασχεθεί και στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλόμενων, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης. Μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να παρασχεθεί είτε με έγκριση του εργοδότη, μετά από απόφαση του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων υπουργίων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είτε μετά από αίτηση του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί εάν ο εργαζόμενος παράσχει την εργασία του με τηλεργασία. Εάν ο εργοδότης, στην δεύτερη περίπτωση διαφωνεί, κάνει προσφυγή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Το κόστος του εξοπλισμού καλύπτεται από τον εργοδότη με τους εξής τρόπους:
- Ως μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των 13 ευρώ.
- Ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των 10 ευρώ, εκτός αν ο εργοδότης παρέχει στον εργαζόμενο το σχετικό εξοπλισμό.
- Ως ελάχιστο κόστος συντήρησης εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των 5 ευρώ, εκτός εάν τον εξοπλισμό τον παρέχει ο ίδιος ο εργοδότης.
Οι σχετικές δαπάνες δεν υπόκεινται σε κανέναν φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται ασφαλιστές οφειλές επί αυτών. Οι σχετικές αποζημιώσεις θα πρέπει να περιγράφονται στην σύμβαση εργασίας. Σε περίπτωση που η τηλεργασία διαρκεί λιγότερο από 22 μέρες ανα μήνα, πληρώνεται αναλογικά το 1/22 αυτών των ποσών.
Η καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης γίνεται στο λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζόμενου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές και με αιτιολογία «καταβολή δαπανών τηλεργασίας».
Εντός οχτώ (8) ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τον εργαζόμενο για τους όρους της σύμβασης εργασίας, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο.
Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία διατηρούν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους που παρέχουν την εργασία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, ο όγκος εργασίας, το ωράριο εργασίας και διαλειμάτων, οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιβραβεύσεως, η πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την εργασία, η κατάρτιση, η συμμετοχή σε σωματεία, η συνδικαλιστική δράση και η απρόσκοπτη και εμπιστευτική επικοινωνία με τους συνδικαλιστικούς φορείς, θα πρέπει να είναι ίση ως προς τη μεταχείριση με τους συγκρίσιμους εργαζομένους.
Απογορεύεται η χρήση της κάμερας για έλεγχο τις απόδοσης του εργαζομένου. Ο εργοδότης θα πρέπει να σέβεται την ιδιωτικότητα του εργαζομένου. (α.5 παρ. 8 ν. 3846/2010, όπως ισχύει).
Η δήλωση του ωραρίου τηλεργασίας γίνεται υποχρεωτικά στο Π/Σ Εργάνη, στο έντυπο 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ.